Menu

Lees voor

 

Profielopleiding tot jeugdarts

 

GGD Zeeland biedt je een inspirerend, veelzijdig en veilig opleidingsklimaat. Je kunt je ontwikkelen in alle aspecten van de jeugdgezondheidszorg (JGZ). GGD Zeeland biedt namelijk integrale JGZ aan voor alle kinderen en jongeren van 0-18 jaar, inclusief prenatale zorg en begeleiding bij ziekteverzuim op het MBO.

De activiteiten die je tijdens je opleiding uitvoert zijn veelzijdig en kunnen specifiek worden afgestemd op jouw individuele ontwikkelingsplan. Naast het uitvoeren van individuele onderzoeken, vaccineren, houden van verzuimspreekuren en deelnemen aan zorgoverleg met scholen of andere ketenpartners, kun je bijvoorbeeld ook inzetten voor vernieuwingen of bij beleidsontwikkelingen binnen de organisatie.

Jouw doelen staan centraal

Als arts word je gekoppeld aan een vast JGZ team waar je je uitvoerende werkzaamheden verricht. De keuze van het team wordt samen met jou bepaald, op basis van onder andere je leerdoelen. Je kunt deelnemen aan interne scholingen en projectgroepen die aansluiten bij je individuele ontwikkelingsplan.

De praktijkopleider

Je wordt begeleid door een betrokken en enthousiaste praktijkopleider. De praktijkopleiders hebben specialisaties, met name op leeftijdsgebied, en onderhouden korte lijnen, waardoor onderlinge uitwisseling mogelijk is. Ze denken actief mee over de mogelijkheden voor je overige en externe stages.

Medische professionals binnen team JGZ

Naast artsen werken er binnen de JGZ ook jeugdverpleegkundigen, specialistische verpleegkundigen en screeners (hielprik en neonatale gehoorscreening). De jeugdverpleegkundigen zijn gespecialiseerd in de leeftijdsgroepen 0-12 jaar of 12+. Op het voortgezet onderwijs wordt een variant van MAZL (ziekteverzuimbegeleiding) uitgevoerd, waarbij de jeugdverpleegkundigen spreekuren houden en indien nodig de vervolgzorg door een arts wordt geboden. Tijdens je opleiding werk je met hen samen.

 

 

Ervaringen uit de praktijk- interview met collega Jenny Brouwer

Voor haar studie geneeskunde in Amsterdam hinkte Jenny Brouwer tijdens haar coschappen steeds op twee benen: “Wil ik nou iets met kinderen doen, of richting gynaecologie?” Het werden uiteindelijk beide specialisaties.

“Na een carrière in de voortplantingsgeneeskunde en een promotieonderzoek in Rotterdam ben ik mijn volgende stappen gaan verkennen. Ik liep mee bij de jeugdgezondheidszorg in Rotterdam en dat beviel heel goed. Vervolgens ben ik daar als ANIOS aan de slag gegaan. Na ruim anderhalf jaar ging ik solliciteren voor de opleiding.” Inmiddels woonachtig in West-Brabant, landde Jenny als AIOS JGZ op een opleidingsplek bij GGD Zeeland. “Waar ik nooit verwacht had terecht te komen. Ik heb het echt super naar mijn zin!”

Een verschil kunnen maken

De maatschappelijke relevantie van haar werk is een grote motivatie voor Jenny. "Ik denk dat je al op hele kleine schaal verschil kunt maken. Bijvoorbeeld door jonge ouders in hun kracht te zetten wanneer ze onzekerheden bespreken," vertelt ze. Ze voegt eraan toe: "Wij zijn er voor alle jeugdigen. Zeker de jonge kinderen hebben in die zin nog geen eigen stem. Ouders natuurlijk wel, maar weten niet altijd de weg in het zorgverlenerslandschap en kunnen ook niet op alles alert zijn, want zij hebben vaak geen vergelijkingsmateriaal. Wat is normaal, wat niet? Juist waar wij kunnen normaliseren en waar wij verder kunnen kijken als dat nodig is, kunnen we ouders daarin bijstaan."

Dit maakt werken in Zeeland bijzonder

"Het werken in Zeeland is fijn," vertelt Jenny enthousiast. “Het is een groot gebied, een relatief kleine organisatie, dus je kent snel veel mensen.” De leeftijdspanne van 0 tot 18 jaar zorgt voor veel afwisseling en maakt het werk extra boeiend. “Je komt de nuchtere Zeeuwen van het platteland, verschillende religies, culturele achtergronden en asielzoekerszorg tegen. Je vindt hier alles wat je in Rotterdam ook hebt; op een kleinere schaal.”

Opleidingsplek met vrijheid, veelzijdigheid en persoonlijke begeleiding

De opleiding bij JGZ van GGD Zeeland biedt een interessante mix van vrijheid, persoonlijke begeleiding en veelzijdigheid. Bovendien wordt de balans tussen werk en privé sterk gewaardeerd: "De combinatie met een gezin is goed te doen. Natuurlijk heb je drukke weken, maar er is wat mij betreft een hele goede balans."

Als AIOS stippel je je eigen opleidingsplan uit, waarbij de opleiders actief met je meedenken en je ondersteunen bij je doelen. "Ik heb veel vrijheid hierbij ervaren, en er is voor mij een 12+ stage gecreëerd om die nog niet structureel bestond" geeft Jenny aan. "De opleiders denken heel erg mee over wat je wilt en hoe we dat dan gezamenlijk kunnen regelen. Dankzij de intensieve samenwerking en bevlogenheid van de opleiders, kun je profiteren van hun gecombineerde expertise.”

Bij JGZ in Zeeland krijgt een AIOS de mogelijkheid om zich breed te ontwikkelen. Van pasgeborenen tot adolescenten. “Je kunt de hele breedte van de jeugdgezondheidszorg binnen GGD Zeeland beoefenen. Er zijn ook organisaties waar je alleen 0-4 jaar hebt, maar ik vind het juist belangrijk om alle leeftijdsgroepen mee te pakken. Ook vind ik het een must voor de opleiding, om zo breed mogelijk op te leiden zodat van daaruit je keuze kunt maken voor de toekomst. Dat kan hier allemaal,” zegt Jenny.

Daarnaast wordt actief gewerkt aan de toekomst van de jeugdgezondheidszorg, met projecten zoals 'Toekomst JGZ' waarin AIOS betrokken worden bij innovaties en beleidsontwikkeling.

Goede werksfeer

Jenny is zeer te spreken over de werksfeer en cultuur bij JGZ van GGD Zeeland. "Ik ben in alle teams waar ik tot nu toe heb gezeten voor mijn opleiding, heel gastvrij onthaald. Fijne collega's, iedereen is bereid te helpen. Tijdens het inwerken was dat echt heel erg fijn, de sfeer onderling is ook heel prettig," vertelt ze. Wat Jenny ook erg waardeert, is de manier waarop de scholingsdagen intern geregeld worden. "Doordat iedereen vanuit heel Zeeland bij elkaar komt, zie je de collega's uit de andere teams en spreek je hen. Het is iets wat structureel meerdere keren per jaar op die manier terugkomt, en dat maakt het extra leerzaam en leuk."

Zeeland is dichterbij dan je denkt. Kom vooral kijken!

"Ik heb elke keer weer het vakantiegevoel als ik Zeeland in rij. Het is niet druk, het is heel open. Je hebt daar eigenlijk bijna nooit file. Laat je vooral niet afschrikken door de reistijd. De verbinding naar bijvoorbeeld Leiden voor de opleiding is goed. Je stapt in de trein, werkt aan je opdrachten en stapt in Leiden uit, zonder over te stappen"

Jenny geeft het volgende advies aan AIOS en ANIOS die Zeeland overwegen: "Kom vooral eens een keer meekijken. Ervaar hoe het is om in Zeeland te werken en neem contact op met een AIOS die hier al werkt om hun ervaringen te horen.